Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Ciorogârla, Mănăstirea Samurcașești este o mănăstire ortodoxă din România, situată în comuna Ciorogârla, județul Ilfov. Biserica se remarcă prin arhitectura brâncovenească, având 3 altare, și păstrează două fragmente din pictura realizată de Gh. Tattarescu.
Această sfântă mănăstire găzduiește o colecție bogată de icoane și artă bisericească veche, fiind totodată depozitarul de carte veche pentru județele Ilfov și Giurgiu. Lacasul are trei Hramuri: Sfânta Treime, Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Parascheva.
Istoricul Mănăstirii Samurcașești din comuna Ciorogârla:
Mănăstirea Samurcașești a fost înființată în anul 1808, fiind zidită de vornicul Constantin Samurcaș, pe moșia sa din satul Ciorogârla, la o distanță de 15 km de București. Biserica mănăstirii reprezintă un exemplu de arhitectură religioasă din începutul secolului al XIX-lea, având trei altare, cu pronaosul și naosul separate în trei compartimente, prin două șiruri de câte patru coloane de cărămidă.
Această biserică a suferit grave avarii în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940. Neputându-se repara, a fost demolată și reconstruită între anii 1941-1943, pe vechile temelii, conform planurilor arhitectului Ion Cernescu, cu sprijinul prefecturii Județului Ilfov și al generalului Teodor Ciurea.