Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Ciorogârla, Mănăstirea Samurcașești este o mănăstire ortodoxă din România, situată în comuna Ciorogârla, județul Ilfov. Biserica se remarcă prin arhitectura brâncovenească, având 3 altare, și păstrează două fragmente din pictura realizată de Gh. Tattarescu.

Această sfântă mănăstire găzduiește o colecție bogată de icoane și artă bisericească veche, fiind totodată depozitarul de carte veche pentru județele Ilfov și Giurgiu. Lacasul are trei Hramuri: Sfânta Treime, Adormirea Maicii Domnului și Cuvioasa Parascheva.

Istoricul Mănăstirii Samurcașești din comuna Ciorogârla:
Mănăstirea Samurcașești a fost înființată în anul 1808, fiind zidită de vornicul Constantin Samurcaș, pe moșia sa din satul Ciorogârla, la o distanță de 15 km de București. Biserica mănăstirii reprezintă un exemplu de arhitectură religioasă din începutul secolului al XIX-lea, având trei altare, cu pronaosul și naosul separate în trei compartimente, prin două șiruri de câte patru coloane de cărămidă.

Această biserică a suferit grave avarii în urma cutremurului din 10 noiembrie 1940. Neputându-se repara, a fost demolată și reconstruită între anii 1941-1943, pe vechile temelii, conform planurilor arhitectului Ion Cernescu, cu sprijinul prefecturii Județului Ilfov și al generalului Teodor Ciurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *