Mănăstirea Arnota se află în apropierea orașului Râmnicu Vâlcea, la doar 37 de kilometri distanță. Ctitorită de Matei Basarab în anii 1633, mănăstirea își are rădăcinile pe ruinele unor biserici mai vechi încă necunoscute. Constantin Brâncoveanu a contribuit semnificativ la înfrumusețarea mănăstirii, adăugând pridvorul, turla și realizând cea mai importantă operă a ei, catapeteasma.
Desigur, Mănăstirea Arnota nu impresionează prin dimensiuni, dar arhitectura sa simplă și distinctă, cu o turlă înaltă și un pridvor care păstrează stilul brâncovenesc, o fac una dintre cele mai interesante și valoroase mănăstiri din țară. Picturile sale sunt remarcabile, iar pe ușă se regăsesc inscripții în slavonă semnate de Constantin Brâncoveanu.
În timpul domniei lui Barbu Știrbei, Mănăstirea Arnota a fost reconsolidată, iar vechile chilii au fost demolate pentru a face loc altor lăcașuri pentru cei dedicati mănăstirii.
Obiective principale de vizitat la Mănăstirea Arnota:
În interiorul mănăstirii, se găsește mormântul lui Matei Basarab.
În apropierea Mănăstirii Arnota, puteți vizita și alte obiective turistice, precum Mănăstirea Bistrița, Schitul Păpușa, Cheile Bistriței și Peștera Liliecilor.
Contact Mănăstirea Arnota din satul Bistrița:
- Tel: 0745-075.225, Maica Stareță Ambrozia
- Email: mon_arnota@yahoo.com
- Web: www.manastirea-arnota.ro
Adresa Mănăstirea Arnota din satul Bistrița:
- Localitate: satul Bistrița, comuna Costești, județul Vâlcea
- GPS: 45.196676, 24.044695
Cum se ajunge la Mănăstirea Arnota:
Folosiți DN Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. Un alt reper pentru a ajunge la Arnota este să porniți dinspre Mănăstirea Bistrița pe un drum de piatră, parcurgând o distanță de 6 kilometri.