Lacul Vida din localitatea Luncasprie este o bijuterie pitorească printre ape liniștite. Privit din perspectiva sa, acesta pare a fi capturat într-o pictură de Anca Bulgaru. Apele lacului sunt pline de liniste și prietenoase, iar farmecul lor aparte este accentuat de cromatica deosebită, care se schimbă în funcție de anotimp, sub influența pădurii înconjurătoare. Zona forestieră densă ce înconjoară Lacul Vida oferă un mediu perfect pentru plimbări, mai ales în serile de vară, când turiștii aleg această oază pentru relaxare.

În apropiere de localitatea Luncasprie, în Munții Pădurea Craiului, județul Bihor, iubitorii sporturilor nautice, pasionații de pescuit și alpiniștii au ocazia să-și satisfacă hobby-urile într-un peisaj carstic spectaculos. Împrejurimile sunt presărate cu numeroase izvoare, izbucuri, peșteri și caverne. Cele impresionante Chei Videi, având o lungime de aproximativ 10 km (fiind cele mai întinse din Munții Apuseni), reprezintă un spectacol vizual unic.

Lacul Vida, cu un baraj de 10 metri înălțime, acumulează în jur de 400.000 de metri cubi de apă și oferă o priveliște remarcabilă. De asemenea, pălnia care asigură scurgerea apei, o gaură în mijlocul lacului, străjuită de bârne masive de lemn, reprezintă o curiozitate care atrage atenția și stârnește întrebări.

Istoric Lacul Vida din localitatea Luncasprie:
Lacul Vida este un lac de acumulare, construit în 1967, pentru minele care extrăgeau bauxită, pe cursurile râurilor Vida și Toplița, în comuna bihoreană Dobrești.

Obiective principale de vizitat la Lacul Vida din localitatea Luncasprie:
Cheile Videi, sifonul de golire unic sau deversorul pălnie, Barajul de la Vida de 10 metri înălțime.

Program de vizitare Lacul Vida din localitatea Luncasprie:
Oricând

În apropiere de Lacul Vida din localitatea Luncasprie mai puteți vizita:

  • Izvorul Toplița
  • Biserica din Luncasprie, un monument istoric ce datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea
  • Monumentul Eroilor din Dobrești care s-au sacrificat în Primul și al Doilea Război.

Adresa Lacul Vida din localitatea Luncasprie:
Localitate: Luncasprie, comuna Dobrești

Cum se ajunge la Lacul Vida:
De pe drumul european E79, urmând traseul: Oradea – Sămbăta – Dobrești – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *