Conacul Petala se găsește în localitatea Clopodia din județul Timiș, în apropierea graniței cu Serbia. Este o clădire cu parter și subsol, inițial construită în stil baroc, ulterior refăcută în stil neoclasic.
Fatada clădirii prezintă o particularitate notabilă, constând într-o loggie spectaculoasă, încadrată de două turnuri dispuse asimetric față de axul general al compoziției clădirii.
De-a lungul timpului, conacul a fost reprezentativ pentru județul Timiș și a aparținut generalului Vintilă Petala din Clopodia, comuna Jamu Mare. Generalul, fost ministru al forțelor armate în cadrul fostului Partid Liberal, a preluat conacul la sfârșitul secolului al XIX-lea de la primul ministru maghiar Sándor Wekerle.
La momentul naționalizării în 1951, generalul Petala și familia sa au fugit din țară pentru a evita deportarea. Conacul, construit în 1840, a rămas un timp în paragină. Ulterior, a fost retrocedat Mariei-Rose Mociorniță, strănepoata generalului. Într-o perioadă, castelul a fost utilizat ca spațiu de depozitare, școală și tabără pentru copii.
În prezent, ansamblul Castelului Petala, care include anexele și parcul dendrologic, este declarat monument istoric.