Amplasată pe malul stâng al Someșului și construită în perioada Imperiului Habsburgic, în secolul al XVIII-lea, Cetățuia din Cluj-Napoca își avea în trecut rolul principal în sistemul de apărare al orașului. Odată, zidurile se contopeau, creând o structură asemănătoare unei stele atunci când era privită de sus.

În zilele noastre, doar câteva turnuri de poartă, șanțul de apărare și turnul Parașutiștilor mai pot fi admirate. În mare parte, grandiozitatea acestei fortificații s-a estompat din cauza alunecărilor de teren, dar Cetățuia oferă încă un spectacol vizual de neuitat asupra întregului oraș, datorită poziționării sale la altitudinea de 405 metri, pe un platou amplu.

Un aspect important al istoriei Cetățuii este legat de întemnițarea și execuția pastorului Stephan Ludwig Roth în 1849, liderul comunității germane din Transilvania.

Cetățuia din Cluj-Napoca, construită între anii 1715-1735 de austrieci, era o fortificație de tip Vauban, găzduind clădiri administrative, garnizoana și depozitul de armament. Până în 1848, în timpul Revoluției, când a devenit închisoare, a funcționat ca un punct strategic de control, de unde se putea supraveghea întregul oraș.

Obiectivele principale de vizitat în Cetățuia din Cluj-Napoca includ ruinele acestei fortificații și o cruce înaltă de 23 de metri.

Adresa Cetățuii din Cluj-Napoca:
Localitate: Cluj-Napoca
Strada: Fronturile acestui obiectiv turistic se întind pe mai multe străzi, iar detalii suplimentare pot fi găsite în secțiunea Cum se ajunge la Cetățuia din Cluj-Napoca.

Cum se ajunge la Cetățuia din Cluj-Napoca:
Zona este cuprinsă între: limita estică a parcelei din str. Drăgălina nr. 70, str. Șerpuitoare nr. 1-27 fundul parcelelor, str. Șerpuitoare și str. Augustin Bunea, str. Călărașilor frontul nordic, str. Cetății frontul estic de la nr. 25 la nr. 55, limita vestică a parcelei din str. Galilei nr. 18, Aleea Scărilor, str. Drăgălina frontul nordic de la Aleea Scărilor până la nr. 70. Dealul pe care se află este vizibil din aproape orice punct al Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *