Troesmis este o cetate getică situată în nord-vestul Dobrogei de astăzi, amplasată pe malul Dunării, lângă Balta și fostul cătun Iglita. Aflată pe malul brațului Măcin al Dunării, în dreptul localității Turcoaia, Troesmis a reprezentat pe parcursul întregii perioade antice un punct strategic important, având prima mențiune în “Ponticele” lui Ovidius. Ulterior, a fost consemnată de către Ptolemeu ca fiind un lagăr al legiunii a V-a Macedonica.
Situl arheologic cuprinde următoarele elemente: Cetatea de est, datând din secolul al V-lea, de tip moeso-roman, cu plan poligonal și turnuri în formă de potcoavă la colțuri. În interiorul acesteia se găsesc două bazilici și zidurile mai multor edificii. Cetatea de vest este contemporană cu cea de est. Între cele două cetăți se află așezarea civilă, delimitată de trei valuri cu șanțuri, reprezentând patru faze succesive de dezvoltare a așezării în perioada secolelor al II-lea – al VII-lea.
Istoricul Cetății Troesmis din comuna Turcoaia:
Primele săpături au avut loc în 1864-1865, însă ruinele cetății nu au fost cercetate în totalitate, dezvăluindu-se trei valuri de apărare, un canal, două apeducte, turnuri în formă de potcoavă la colțuri, două bazilici creștine și zidurile mai multor edificii.