Cetatea Soimos se află la limita orașului Lipova, la 32 km de Arad. Cetatea străjuiește malul drept al Mureșului și este atestată documentar din 1278. Construită către sfârșitul secolului al XIII-lea de către o familie nobiliară, istoricii au presupus că ar putea fi vorba despre Paul, ban de Severin, între anii 1272 și 1275, care a cedat-o mai întâi fratelui său Nicolae, iar apoi nepotului său de frate, Posa, fiul lui Ioan, în anul 1278.

Legenda: Există și o legendă care face referire la construcția Cetății Soimos, alături de cetățile Siria și Dezna. Se spune că cele trei cetăți au fost ridicate de trei surori avide de putere, care voiau să se întreacă reciproc. Odată terminate, fortificațiile lor s-au prăbușit instantaneu, iar pedeapsa pentru sufletul hain al fetelor a fost să se transforme în șerpi albi, cu coroana de aur pe cap și o cheie de argint în gură.

Bine de știut: Numele Cetății Soimos provine din cuvântul maghiar „Solymos” și derivă de la activitatea care a făcut-o celebră în Evul Mediu: creșterea șoimilor de vânătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *