Cetatea Neamțului, situată în localitatea Târgu Neamț, la aproximativ 46 de kilometri de Piatra Neamț, reprezintă una dintre cele mai impresionante construcții medievale din țara noastră, atrăgând anual mii de turiști români și străini.

Construită în scopul apărării împotriva invaziilor otomane, cetatea se află pe vârful Culmii Plesului, oferind o poziție strategică pentru orientarea trupelor militare împotriva turcilor. Datorită faptului că zidurile sale nu au fost niciodată demolate, se poate demonstra că soliditatea sa a fost remarcabilă, asigurând apărarea țării. Numele provine de la râul Neamț, care străbate muntele pe care este amplasată cetatea, ajungând până în inima Piatrei Neamțului.

Încă de la intrare, vizitatorii pot afla câteva date de o importanță istorică deosebită. Cetatea a fost construită la ordinul lui Petru Mușat, având prima mențiune istorică în anul 1395. A rezistat cu succes luptelor purtate de domnitorul Ștefan cel Mare împotriva turcilor în perioada domniei sale (1457-1504), apărând întreaga Moldovă de cotropirile inamice. În anul 1600, Mihai Viteazu a luptat și el aici.

De-a lungul timpului, cetatea Neamțului a fost transformată în mănăstire de Vasile Lupu în 1646, iar mai apoi a fost distrusă de Dumitrașcu Cantacuzino în 1675. Cu toate acestea, cetatea a fost reconstruită în 1691 și a rezistat asediului polon condus de Ioan Sobieski.

Cu timpul, cetatea a căzut pradă jefuitorilor, care au furat piatra din zidurile sale, lăsând-o în paragină.

Bine de știut:
După 1992, UNESCO a încercat restaurarea cetății. În perioada 2007-2009, aceasta a beneficiat de sprijinul Uniunii Europene pentru reconstrucția zidurilor parțial distruse. De la sfârșitul anului 2009, turiștii pot vizita sălile cetății Neamțului, în mare parte refăcute, precum și bucătăria, paraclisul, dormitoarele și monetaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *