Cetatea romană și romano-bizantină Carsium s-a construit peste o fortificație getică încă din a doua jumătate a secolului I p. Chr. În timpul războaielor dacice, în anul 103 p. Chr., împăratul Traian a consolidat fortificația prin adăugarea de ziduri din piatră.

Cetatea Harșova (Carsium) a fost înființată de Traian în 103 sub forma unui castru roman și a fost reconstruită de bizantini. Aceasta a rezistat până în epoca medievală târzie, fiind cucerită de Mihai Viteazu în cursul războiului cu turcii.

Din ruinele cetății, astăzi, se mai pot vedea câteva ziduri impunătoare. „Turnul comandantului”, situat pe latura de nord a incintei mici, se păstrează cu o înălțime de peste 9 metri. La Dunăre, un zid monumental, lung de aproximativ 40 de metri, marchează zona în care a activat portul din antichitate până la distrugerea cetății, timp de 17-18 secole.

Bine de știut:
Cercetările atât mai vechi, cât și cele recente, au descoperit materiale arheologice de mare valoare științifică și muzeografică atât în fortificație, cât și în necropolele acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *