Construită în perioada 1492-1515 și respectând stilul gotic, Cetatea Biertan este un loc de maximă importanță turistică transilvăneană. Se află între Sighișoara și Mediaș, la 8 km de Șaroșu pe Târnave.
Fiind o așezare germană, cetatea surprinde prin elementele sale de design interior și exterior și prin capodoperele de artă pe care le conține. Denumirea, dată în termeni nemți, poate fi tradusă ca o “biserică sală”.
Construcția are dimensiuni impresionante, compusă din trei încăperi de dimensiuni și înălțimi aproape egale. Accesul în interiorul cetății se face prin poarta vestica, nordică sau sudică, biserica având astfel trei intrări cu aspect renascentist. Turnul Mausoleu atrage atenția vizitatorilor, deoarece adăpostește mormintele preoților care au slujit în biserică încă din 1913.
Cetatea Biertan include, de asemenea, o închisoare destinată să închidă soțiile și soții aflați în dușmanie reciprocă. Turnul Țesătorilor și Turnul Slăninilor sunt alte două vestigii de maximă importanță turistică.
Altarul bisericii este cel mai mare din Transilvania, compus din 28 de panouri desenate de un pictor cu influențe austriece și germane. Centrul altarului prezintă un crucifix sculptat care îi înfățișează pe Fecioara Maria, Maria Magdalena și Iisus Hristos, îmbrățișându-l.
Bine de știut:
Pensiunile din zonă oferă ospitalitate și servicii excelente turiștilor în căutare de relaxare și confort.
Istoric Cetatea Biertan din localitatea Biertan:
Ușa sacristiei a fost premiată la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris, prezentând un sistem de închidere diferit față de celelalte.