Cetatea Şcheia, cunoscută și sub denumirea de Cetatea de Apus a Sucevei, este o cetate în ruine situată în partea de nord-vest a orașului Suceava. Ruinele cetății nu au un drum de acces sau indicatoare care să semnaleze existența ei, iar mulți oameni nu sunt conștienți de prezența sa sau de locul unde se află.
Istoric Cetatea Şcheia din Suceava:
Cetatea făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul medieval de fortificații includea așezări fortificate, curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte și cetăți de importanță strategică, construite în scop defensiv și întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau șanțuri adânci. Cetatea a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat și a fost demantelată în primele decenii ale secolului al XV-lea de către Alexandru cel Bun.
Obiective principale de vizitat la Cetatea Şcheia:
În prezent, din Cetatea Şcheia nu au mai rămas decât niște ruine.
În apropiere de Cetatea Şcheia, mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
- Biserica armeană „Sfântul Simion“
- Mănăstirea Zamca
Adresa Cetatea Şcheia din Suceava:
- Localitatea: Suceava
- Strada: Cernăuți
Cum se ajunge la Cetatea Şcheia:
Către cetate se poate ajunge pe un drum forestier situat la capătul Străzii Mihail Sadoveanu din Suceava, trecând printr-o pădure până când se ajunge în creasta dealului Zamca, într-un loc numit Şeptilici. Locul unde se află cetatea este marcat de un vechi indicator, acum rupt, dar a cărui bază de fier poate fi ușor observată.