Centrul Cultural „Jean Bart” din Tulcea este o instituție complexă care adăpostește sub același acoperiș trei entități independente: Teatrul „Jean Bart”, Școala Populară de Arte și Meserii, și Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii.

În acest an, după stagiuni bogate în evenimente artistice, teatrul a sărbătorit cea de-a 50-a premieră cu spectacolul „20 de minute cu îngerul,” regizat de talentatul Ion SAPDARU, după un text de Alexand Vampilov. Un alt moment important a fost reprezentat de spectacolul „Dineu cu proști” de Francis Veber, în regia lui Aurel PALADE, care a fost prezentat și la Festivalul de Teatru „EuroArt” 2015 din Iași, unde Irina NAUM a câștigat premiul „Tânără Speranță.”

Într-un oraș în care publicul a descoperit teatrul profesionist abia în ultimii 7 ani, selecția repertoriului s-a făcut cu atenție, urmărind să educe gustul pentru un teatru rafinat. Astfel, au fost alese texte din repertoriul clasic românesc și universal, spectacole de comedie, bulevardiere, teatru-dans, comedia dell’arte, teatru antic, dar și drame și spectacole experimentale, pe măsură ce publicul a devenit receptiv la un teatru mai profund.

În anul 2013, a avut loc prima colaborare cu un regizor străin, Igor Ravytskiy, artist al poporului ucrainean, și scenografa Svitlana Prokofieva, rezultând spectacolul „Geometria iubirii,” după piesa „Logodnicele bogate” de Alexandr Ostrovski. Această experiență a adus noi elemente în jocul teatral și a consolidat comunicarea între actori.

În al 7-lea an de activitate, publicul tulcean nu mai ajunge la teatru doar pentru a petrece timpul liber, ci pentru că a devenit conștient de echipa solidă, de actorii săi preferați, și apreciază munca de echipă din spatele fiecărui spectacol. Nume precum Aurel PALADE, Radu OLĂREANU, Bogdan ULMU, Ion SAPDARU, Mircea CORNIȚEANU, Ciprian HUȚANU, Cristian GHEORGHE, Ovidiu CAIȚA, Ion DORE, și mulți alții au adus prestigiu teatrului.

Centrul Cultural „Jean Bart” este o clădire albastră, cu oglinzi, amplasată în centrul orașului, între trei biserici. Dispune de două săli de spectacole, Sală Mare cu 324 de locuri și Sala Studio cu 60 de locuri, cabine moderne pentru actori, săli de conferințe, o sală de balet și garderobă.

Pe lângă activitatea teatrală, Centrul Cultural desfășoară și proiecte de conservare și promovare a patrimoniului cultural nord-dobrogean. Acestea includ coordonare metodologică pentru ansamblurile folclorice de amatori, promovarea și conservarea patrimoniului cultural, editarea revistei „Nord Dobrogea Cultural,” organizarea Galei premiilor revistei, târguri de meșteșugari, spectacole cu specific multietnic, concursuri culturale și festivaluri de folk.

În cadrul Școlii Populare de Artă, se desfășoară cursuri diverse, precum acordeon, actorie, artă fotografică, canto, chitară, creație vestimentară, dansuri populare, orgă, pian, pictură, având în prezent 129 de cursanți.

Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea a fost înființat în 2010 prin reuniunea a trei instituții de sine stătătoare și continuă să fie un important centru cultural și artistic în regiunea sa. Obiectivele principale de vizitat includ Teatrul „Jean Bart” și Școala Populară de Arte și Meserii Jean Bart. Programul și tarifele pentru vizitare pot fi obținute de la agenția de bilete a Centrului Cultural.

Adresa:
Centrul Cultural „Jean Bart”
Strada Progresului, Nr. 34
Tulcea

Contact:
Tel: 0240.519.329
Agentia de Bilete: 0240.532.115
Email: pr@artl.ro
Web: artl.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *