Construit în 1290 în punctul cel mai înalt din zona orașului Ocna Mureș, Castelul Teleki este o mărturie a istoriei medievale și a evoluției arhitecturii în timp. Menționată pentru prima dată în documente în 1290 sub numele de Novum Castrum (Castelul Nou), construcția medievală indică existența unei fortificații anterioare pe același amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea, din care se mai păstrează portiuni dintr-un val de pământ cu șanț.

Edificiul a fost construit în ultimul sfert al secolului al XIII-lea, la ordinul regalității maghiare, cu scopul de a proteja sărăcia locală. Prima mențiune documentară a castelului datează din anii 1336 și 1382. În perioada medievală, Mihai Viteazul a donat Castelul Teleki sfetnicului său, banul Mihalcea, iar din acea epocă se mai pot observa astăzi ruinele unui turn pentagonal, reprezentând vechiul donjon.

Între anii 1850-1860, Castelul Nou medieval a fost parțial demolat, fiind înlocuit cu un impunător castel neogotic pentru familia nobiliară Banffy, construcție care ulterior a intrat în posesia contilor Teleky. Inițiativa familiei Teleky a inclus amenajarea unui parc în jurul castelului, cu alei și arbori, inclusiv specii aclimatizate și rarități dendrologice.

De remarcat este și prezența unei biserici construite în stil romanic în anul 1300, care face parte din complexul Castelului Teleki. Această biserică adaugă o valoare istorică și arhitecturală remarcabilă întregului ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *