Situat la periferia orașului Buzău, Castelul Marghiloman a fost construit în anul 1882 de către Iancu Marghiloman. Desfășurată într-un timp surprinzător de scurt, construcția palatului a fost finalizată în mai puțin de cinci ani.

De-a lungul anilor, Castelul Marghiloman a suferit multiple modificări realizate de fiul lui Iancu Marghiloman, Alexandru, sub îndrumarea arhitectului francez Paul Gottreau, cunoscut pentru contribuțiile sale în renovarea și construirea unor importante clădiri din țară, precum Casa de Economii și Consemnațiuni din București și Fundația Universitară Carol I din Capitală.

Recunoscut pentru eleganța sa arhitecturală de inspirație franceză, Castelul Marghiloman din Buzău a fost o atracție apreciată de numeroși turiști. În aceeași curte a fost edificată și vila Albatros, destinată primirii oaspeților. Cu un total de 31 de încăperi, castelul se număra printre cele mai rafinate clădiri de acest fel din țară. Pereții îmbrăcați în mătase, parchetul din lemn masiv și detaliile rafinate au fascinat privirile oaspeților din cadrul numeroaselor dineuri organizate de proprietari.

Remarcabil este și frumusețea parcului care înconjoară castelul, aflat pe un teren extins, echipat cu heleșteu, lac și zone special amenajate pentru călărie.

Informații importante:
În prezent, Castelul Marghiloman se află într-o stare continuă de degradare, din cauza blestemului aruncat de fostul proprietar al terenului, C. Musceleanu, nemulțumit că a pierdut aceste locuri într-o partidă de cărți în favoarea lui Iancu Marghiloman. Cu toate acestea, ruinele încă păstrează atractivitatea prin bogata lor istorie și măreția lor, precum și prin frumusețea parcului care le înconjoară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *