Castelul Huniade a fost ridicat pe ruinele unui vechi castel în perioada 1443-1445, în timpul când Iancu de Hunedoara era numit comite al Timișoarei. Structura castelului Huniade a fost construită ținând cont de amplasamentul unui castel edificat cu foarte mult timp în urmă, din acesta rămânând doar ruinele.

Castelul Huniade a servit drept reședință pentru Iancu de Hunedoara. Construcția sa include o curte pătrată și un singur turn la intrare. Similar altor castele ce respectă același gen, castelul Huniade prezintă Sala Cavalerilor ca fiind cea mai reprezentativă.

Turnul castelului are ferestre destul de dese și mici, acoperișul său este în formă dreaptă, iar structura sa este rectangulară. De-a lungul timpului, castelul a fost loc de ședere pentru numeroase personalități din conducerea statului român.

În anul 1716, castelul a fost parțial distrus și ulterior reconstruit pentru a servi scopurilor militare de depozit de armament și artilerie. În urma asediului Timișoarei din 1849, acesta a fost aproape în totalitate distrus, iar lucrările de reconstrucție au fost destul de ample. Autorităților le-au fost necesari șapte ani pentru a-l reconstrui, iar de această dată, stilul avut în vedere a fost cel gotic.

Bine de știut:
Castelul Huniade este cea mai veche clădire a Timișoarei.
Astăzi, castelul găzduiește Muzeul Banatului, devenind o lecție veritabilă de istorie pentru cei care doresc să îl viziteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *