Casa memorială Liviu Rebreanu se găsește în localitatea Prislop, din județul Bistrița-Năsăud. Este o casă cu specific țărănesc, formată din trei odăi care adăpostesc o colecție impresionantă de obiecte aparținând scriitorului și familiei sale. Liviu Rebreanu a locuit aici doar un an, dar această perioadă a fost suficientă pentru a cunoaște multe persoane care l-au inspirat în scrierea romanului ulterior „Ion”.

Casa are trei camere. În prima cameră se găsesc vitrine cu manuscrise, fotografii, ediții vechi și noi ale cărților, reviste editate de L. Rebreanu, precum și materiale didactice (abecedar, carte de citire, aritmetică, gramatică, geografie). O altă vitrină expune opere traduse în diverse limbi.

În a doua cameră se regăsesc monografii, studii, amintiri ale scriitorului, fotografia fratelui său, Emil Rebreanu, și obiecte personale care i-au aparținut.

Ultima cameră, a treia, este amenajată cu mobilier de epocă (birou, oglindă, fotolii) și conține fotografii de familie însoțite de note.

Lângă casă, într-o clădire modernă, se află un amfiteatru pentru expuneri, o expoziție de carte și lucrări de artă plastică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *