În satul Cosbuc din județul Bistrița-Năsăud se află Casa Memorială George Coșbuc, construită în anul 1840 de către tatăl poetului. Expoziția cuprinde obiecte care au aparținut poetului George Coșbuc (1866-1918), printre care se numără leagănul, pupitrul și scaunul său de școlar, pelerina, trusa de voiaj, manuscrise și ediții ale operei sale.

Intrarea în casă se face prin tindă. În prima încăpere sunt expuse obiecte personale ale poetului George Coșbuc și numeroase cărți. În a doua încăpere pot fi văzute băncuța școlarului, o etajeră cu operele poetului, pelerina și pălăria sa, alături de mobilierul obișnuit. Următoarele trei săli găzduiesc expoziții despre viața și opera poetului. Casa Memorială „George Coșbuc” dispune de două busturi ale poetului: unul în fața casei, lângă intrarea în tindă, și un altul în curtea interioară, pe mica scenă/platformă a amfiteatrului, unde au loc manifestări literare.

Istoric Casa Memorială „George Coșbuc” din satul Cosbuc:
Muzeul George Coșbuc a fost fondat în anul 1905 la inițiativa lui Iuliu Moisil și este primul muzeu de literatură română din țară.

Cum se ajunge la Casa Memorială „George Coșbuc”:
Se găsește în mijlocul satului Cosbuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *