Casa Memorială „Vasile Pogor” este situată în localitatea Iași, foarte aproape de Universitate, reprezentând un obiectiv turistic de importanță deosebită pentru cei care sunt familiarizați cu istoria orașului. Această casă, cunoscută și sub denumirea de „Casa cu ferestre luminate,” a fost locul unde a fost introdus pentru prima dată iluminatul electric.

Muzeul Literaturii Române găzduit de Casa Memorială „Vasile Pogor” este un loc deosebit de valoros pentru iubitorii de literatură. Construită în stil clasic în 1850 de către Vasile Pogor, fostul primar al orașului Iași, casa a fost bine conservată de autorități, păstrându-și structura inițială într-o stare admirabilă.

Istoricul casei arată că aceasta a fost inițial destinată întâlnirilor literare din cadrul societății Junimea și, în 1972, a devenit un muzeu dedicat literaturii, adăpostind o bogată colecție din acest domeniu.

Principalele atracții de vizitat în Casa Memorială „Vasile Pogor” includ „Cap de dac” al lui G. Asachi, monograma lui Mihail Kogălniceanu, ceasul de aur al lui Eminescu, „Gramatica” de I. Văcărescu și „Critice” de T. Maiorescu.

Programul de vizitare al casei este de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00, cu închiderea în ziua de luni. Intrarea este gratuită în prima duminică a fiecărei luni. Detalii suplimentare despre tarife pot fi găsite la http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-vasile-pogor/program/.

În apropiere de Casa Memorială „Vasile Pogor,” puteți explora și alte obiective turistice, cum ar fi Grupul Statuar al Voievozilor, parcul Voievozilor, Biblioteca Universitară Mihai Eminescu, Casa Armatei și Biserica Banu.

Pentru informații suplimentare și programări, puteți contacta Casa Memorială „Vasile Pogor” la numerele de telefon 0232 212 830 sau 0747.054.499, prin e-mail la mlrpogor@yahoo.com, sau puteți vizita site-ul oficial http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-vasile-pogor/.

Adresa exactă a Casei Memorială „Vasile Pogor” este Vasile Pogor nr. 4, Iași, iar coordonatele GPS sunt 47.172048°N 27.576257°E. Casa se află în proximitatea Universității, ușor de găsit pentru cei care doresc să o viziteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *