În Sibiu, a supraviețuit cea mai veche “casă de breaslă” din Transilvania, situată pe latura de nord a Pieței Mici, atestată documentar pentru prima dată în matricolele bisericii parohiale în anul 1370, sub denumirea de “hala măcelarilor”. Mai târziu, etajul a aparținut postăvarilor, iar în secolul al XVIII-lea a fost depozit de cereale și, pentru scurt timp, sală de spectacole.

Clădirea cu 8 arcade, construită în secolul al XV-lea, a fost restaurată între anii 1962 și 1967 și, de atunci, a fost inclusă în circuitul cultural. În 2002, Casa Artelor a trecut în administrarea Complexului Național Muzeal “ASTRA”, fiind complet restaurată cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și al Ministerului Culturii și Cultelor.

Martor al istoriei seculare săsești din Transilvania, fosta Casa a Măcelarilor a devenit sediul Muzeului de Etnografie Săsească “Emil Sigerus” la 1 august 2007. La etajul I funcționează o sală de expoziții, iar la mansardă s-au amenajat depozite pentru colecțiile săsești de ceramică, port-textile și lemn.

Numele de “Casa Artelor” i-a fost atribuit odată cu intrarea clădirii în posesia Muzeului Brukenthal, spre sfârșitul secolului al XX-lea, când parterul a servit ca spațiu pentru depozite de artă contemporană, iar sala mare de la etaj drept spațiu expozițional, deschis tuturor genurilor de manifestări culturale și artistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *