Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” este un lăcaș de cult ortodox situat în municipiul Iași. Această biserică a fost construită între anii 1491-1492 de către Ștefan cel Mare și apoi refăcută în perioada 1884-1904 sub îndrumarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy. Chiar dacă a fost demolată și reconstruită pe aceeași fundație, biserica a păstrat forma sa inițială, eliminându-se adaosurile ulterioare.

Edificiul este realizat în plan triconc, cu altarul și absidele naosului având formă semicirculară atât în exterior, cât și în interior. Interiorul este împărțit în pronaos, naos și altar. În pronaos, familia regală este pictată, inclusiv Carol I, Regina Elizaveta, Principele moștenitor Ferdinand, Principesa Maria și Principesa Elizaveta.

Mobilierul bisericii, inclusiv iconostasul, este realizat în lemn și poleit cu aur. În timpul restaurării din 1884-1904, biserica a fost complet repictată atât în exterior, cât și în interior. Pictura exterioară s-a aplicat doar în ocnite și firide, prezentând caracteristici distincte față de picturile exterioare moldovenești. Pictura a fost realizată de J.J. Antoine Lecompte du Nouy, fratele arhitectului restaurator.

Bine de știut: Carol I a contribuit la reconstrucția bisericii prin donații de bani, obiecte de cult, catapeteasmă, strane și alte odoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *