Biserica Reformata, din judetul Cluj a fost construita in stil gotic, intre anii 1456-1526.
Din punct de vedere arhitectonic, monumentul a fost construit in maniera stilului gotic transilvanean din piatra si caramida. Turnul-clopotnita, are o inaltime de 73 m si a fost construit sub conducerea maistrului Ioan Acs, incepand cu 1643.
Pana in 1887, biserica a fost imprejmuita de ziduri si bastioane, acestea fiind apoi demolate pentru a extinde piata.

Lacasul a servit drept model pentru bisericile romanesti maramuresene din lemn.
Bine de stiut:
Biserica Reformata-Calvina este un monument de arhitectura gotica, situat in piata centrala a municipiului Dej.

Adresă: Piaţa Bobâlna, Dej 405200

Program:

duminicăÎnchis
luni08–12
marți08–12
miercuri08–12
joi08–12
vineri08–12
sâmbătăÎnchis

În perioada Reformei, învățăturile lui Luther au fost acceptate atât de către călugării augustinieni, cât și de către preoții catolici seculari din Dej. Împreună cu aceștia, locuitorii orașului au adoptat noile învățături, ceea ce a dus la transformarea Dejului într-un oraș luteran în jurul anului 1554. După patru ani, religia reformată a fost adoptată, iar în 1568, orașul a devenit unitarian.

În anul 1602, orașul a fost devastat de Basta din cauza religiei unitariene, iar puținii credincioși rămași s-au alăturat treptat parohiei reformate sau calvine. Parohia s-a consolidat sub ocrotirea lui George Rákóczi I, care a sprijinit-o în mod deosebit în timpul șederii sale în Dej.

Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, Biserica Reformată a jucat un rol dominant în oraș, însă în această perioadă Biserica Catolică a câștigat tot mai multă influență, iar Guberniul a început să se implice tot mai des în afacerile orașului. A început o confruntare confesională între reformați și catolici, care a durat până în mijlocul secolului următor. Deși Biserica Catolică a ieșit victorioasă din această luptă, parohia reformată nu și-a pierdut credincioșii, ci, dimpotrivă, s-a consolidat și a devenit una dintre cele mai importante parohii reformate din Ardeal. Numărul credincioșilor a crescut prin colonizarea unor familii din Dicea la Viile Dejului în secolul al XVIII-lea, iar spiritul confesional a fost menținut prin școlile înființate odată cu parohia.

Biserica Reformată, cunoscută și sub numele de “Biserica Sfântul Ștefan,” este situată în partea de vest a pieței și a fost construită în stil gotic. Acest lăcaș de cult a fost inițial construit între anii 1500 și 1504, sau mai exact, a fost reconstruit din ruinele unei vechi biserici catolice ridicată în secolul al XIV-lea pe același teren. Din biserica catolică anterioară, se mai păstrează peretele nordic pe care, sub tencuială, se pot observa fragmente de picturi medievale.

Pe biserica reformată sunt cunoscute cinci inscripții, cea mai veche datată din 1550, urmată de altele din anii 1650, 1712, 1779 și 1806. Toate aceste inscripții menționează lucrările de restaurare efectuate în anii corespunzători.

Turnul impresionant al bisericii, înalt de 45 de metri (inclusiv acoperișul din tablă), a fost construit în anul 1643 sub îndrumarea maestrului Ioan Acs, așa cum atestă documentele din arhiva orașului. Este demn de menționat că turnul a fost ridicat pe cheltuiala orașului și nu a fost finanțat de principele George Rákoczy, așa cum s-a susținut anterior.

Până în anul 1887, biserica era înconjurată de bastioane și fortificații, iar teritoriul din jurul bisericii era folosit ca loc de înmormântare pentru ctitorii bisericii și familiile de elită. Aceste fortificații serveau ca refugii în caz de pericol. În anul 1882, o parte din aceste fortificații au fost demolate, iar cealaltă parte în 1887 pentru a lărgi piața orașului. În același an, a fost construit zidul actual în jurul bisericii. În cel mai mare bastion al acestor fortificații era încastrat emblema orașului, care includea o reprezentare a bisericii și a unui miner cu ciocanul ridicat pentru a lovi, înconjurată de o cunună de stejar. Deasupra acestei imagini era inscripția: “Iesus Nazarenus Rex Judeorum – Nico/aus Sereny index Aimo 1522.” Emblema a fost incorporată în peretele estic al zidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *