Biserica Reformată-Calvină din Cluj-Napoca, cunoscută și sub numele de Biserica Reformată Centrală sau Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, reprezintă unul dintre cele mai prețioase edificii gotice din Transilvania, construit între anii 1486-1516.

Cu o vechime remarcabilă și dimensiuni impresionante, aceasta este cea mai mare construcție gotică de tip sală din Transilvania și din sud-estul Europei. Dimensiunile sale impresionante includ o lungime de 34 de metri, o lățime de 15 metri și pereți înalți de 19 metri.

Biserica a fost construită într-o singură navă, conform principiilor franciscane, fără stâlpi de susținere sau exces de ornamente, pentru a nu perturba atenția credincioșilor. În fața edificiului se află o copie a statuii ecvestre a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul. Originalul, sculptat în 1373 de meșterii clujeni Gheorghe și Martin la comanda lui Carol al IV-lea, se găsește în palatul regal Hradciani din Praga.

Istoric Biserica Reformată-Calvină din Cluj-Napoca:
Construcția bisericii a început în 1486 și s-a finalizat în 1516. Mobilierul aparține secolului XV și a fost realizat de mai mulți meșteri bistrițeni. Orga în stil rococo, construită în 1766, este a doua ca mărime după cea a Bisericii Negre din Brașov.

Obiective principale de vizitat la Biserica Reformată-Calvină:

  • Pe pereții bisericii se găsește cea mai bogată colecție de blazoane și steme din România, aparținând unor nobili transilvăneni. Colecția a fost realizată de pastorul Gergely Herepei la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În apropierea Bisericii Reformată-Calvină, puteți explora și alte obiective turistice:

  • Bastionul Croitorilor, statuia lui Baba Novac, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Parcul Operei, Teatrul de Păpuși “Puck”, Universitatea Babeș-Bolyai

Adresa Bisericii Reformată-Calvine din Cluj-Napoca:

  • Localitate: Cluj-Napoca
  • Strada: Mihail Kogălniceanu nr. 21

Cum să ajungi la Biserica Reformată-Calvină:

  • Se află în imediata apropiere a Bastionului Croitorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *