Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” este una dintre cele mai impunătoare construcții în stil baroc din Banat. Biserica are o lungime de 42 de metri, o lățime de 21,5 metri, iar înălțimea până la bolțile cupolei (fără turnuri) este de 15,7 metri. Înălțimea turnurilor este de 57 de metri.

Acoperișul este în formă de semicerc, învelit în foi de aramă de 5 mm. Bulbul turlelor este în stil neobaroc. Ușile sunt adevărate portaluri, având o înălțime de 3,8 m. Pardoseala este pavată cu plăci de kelheim. Cunoscută și sub denumirea populară de „Biserica cu două turnuri,” lăcașul adăpostește cinci clopote. În turnul stâng se găsesc trei clopote, iar în cel drept cele două clopote mari.

Initiatorul și conducătorul acțiunii de zidire a bisericii mari a fost ctitorul Gavriil Gureanu, al cărui portret se află pictat pe peretele estic al naosului. Zidirea monumentalei biserici a început în anul 1759 și a durat până în 1766, când s-a sfântit de către episcopul Ioan Gerogevici, al cărui portret se află pictat pe peretele iconostasului în Sfântul Altar.

Bine de știut:
Biserica a fost declarată monument istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *