Biserica veche din deal de la Ieud a fost construită la începutul secolului al XVII-lea de către familia nobilă locală Balea. Cu o vechime cu un secol mai mare decât biserica de lemn din Ses, aceasta este a doua biserică de lemn din sat și una dintre cele mai vechi biserici păstrate în Maramureș.

Pictura bisericii, realizată în stil bizantin, îi poartă semnătura pictorului originar din Maramureș, Alexandru Ponehalschi, și a fost executată direct pe lemn în anul 1782. În pronaosul bisericii se păstrează o scară de lemn care are aceeași vârstă cu biserica.

În interiorul bisericii se găsesc mai multe icoane vechi din lemn, datând din secolele XVI–XVII, precum și o colecție valoroasă de icoane pe sticlă. Un aspect deosebit este legat de faptul că în biserica Ieud a fost descoperit cel mai vechi manuscris în limba română, cunoscut sub numele de “Cronicile de la Ieud”. Acest manuscris de o valoare inestimabilă datează din anul 1391.

Bine de știut:
Bisericile de lemn din Maramureș au fost înălțate cu tehnica și originalitatea unor opere de artă, fapt care le-a adus inclusiunea în patrimoniul mondial UNESCO, recunoscându-le importanța și unicatul în contextul cultural și arhitectural internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *