Biserica de zid cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” din Lăpușnic, comuna Dobra, județul Hunedoara, este un vechi monument românesc zidit în piatră în secolul al XVII-lea. Edificiul actual are plan dreptunghiular, cu o absidă semicirculară nedecrosată și un turn-clopotniță masiv. Este rezultatul a trei etape constructive distincte, evidențiate și de grosimea diferită a zidurilor.

Din faza inițială, corespunzătoare mijlocului secolului al XVII-lea, datează doar o parte a naosului, inițial clădire civilă, donată de văduva Maria de Lazăr. Etapei a doua, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, îi aparține adosarea altarului actual și alungirea navei; pe bolta bisericii este însemnată data „1726 martie 26”, iar pe clopotul mic anul 1728. Pronaosul și clopotnița se datorează unei alte etape de renovare, desfășurată în perioada 1832-1843. Pe fațada nordică a turnului s-a păstrat fragmentar textul unei pisanii din 1843.

Lăcașul a fost împodobit, la nivelul bolții comune a navei și a altarului, cu un valoros veșmânt mural, realizat în anul 1726, pe o căptușeală de scânduri. Un alt pictor anonim a reîmpodobit biserica în 1817. Decorul iconografic se află astăzi într-o avansată stare de degradare.

Istoric Biserica Cuvioasa Paraschiva din satul Lăpușnic:
Biserica figurează încă din 1948 pe lista monumentelor istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *