În trecut, Clujul era încredințat grijii breslelor, ceea ce explică prezența a numeroase turnuri de apărare în această zonă.

Bastionul Croitorilor, inspirat de cetatea Șighișoara și datând din 1475, este un exemplu, fiind întreținut de meșteșugari specializați în croitorie, de unde și denumirea sa. În fața acestui bastion, istoria a scris pagini semnificative – aici a fost executat Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul. Turnul Croitorilor, unul dintre cele mai expuse puncte ale sistemului de fortificare, a avut un rol crucial în apărarea cetății, fiind luat cu asalt de mai multe ori de trupele care se luptau pentru controlul Transilvaniei. Din acest motiv, a necesitat lucrări de restaurare și consolidare în decursul timpului.

Începând cu anul 2009, după finalizarea reabilitării, turnul a redevenit o atracție turistică și găzduiește în prezent Centrul de Cultură Urbană. Acesta este disponibil pentru cei interesați să expună lucrări, să organizeze conferințe, lansări de carte, concerte sau dezbateri publice.

Adresa Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca:

  • Localitate: Cluj-Napoca
  • Strada: Baba Novac nr. 35

Cum se ajunge la Bastionul Croitorilor:
Se află la intersecția dintre strada Avram Iancu și Calea Turzii, fiind vizibil și din zona Pieței Cipariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *