Situată pe teritoriul comunei Gărda de Sus, în județul Alba, peștera Poarta lui Ionele este locul în care ies la lumină apele ce se pierd în ponoarele și dolinele de pe Valea Oarba dintre Iapa (Dealul Frumos) și cătunul Mununa. Peștera, deși nu impresionează prin dimensiuni, oferă o experiență atrăgătoare, mai ales datorită cascadei de tuf formată de apele care curg din ea. Ea se prezintă sub forma unei galerii înalte și este lipsită de formațiuni concretionare specifice pesterilor.

Cu o lungime de aproximativ 131 de metri, peștera este ușor de străbătut și accesibilă oricărui turist. În apropiere se găsește și peștera Ghetarul de sub Zgurăș.

Recent, Peștera Poarta lui Ionele a fost reamenajată cu un pod de lemn peste Valea Ordancusei, un pod peste pârâul ce iese din peșteră, scări de beton/metal și balustrade pentru a facilita accesul turiștilor. Aceasta adăpostește două colonii de lilieci protejați cu strictețe în cadrul Uniunii Europene, respectiv liliecii cu aripi lungi. În peșteră au fost de asemenea identificate diverse specii de fauna subterană, precum chilopode, lepidoptere, diptere, troglobion, arahnide, copepode etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *