Situată în Munții Bihor din Carpații Occidentali, pe versantul stâng al pârâului Hodobana, un afluent al pârâului Sohodol, Pestera Hodobana este o peșteră activă de mari dimensiuni.

Descoperită în anul 1979, această peșteră este considerată un mister pentru speologia românească. Pestera are o singură intrare îngustă și o rețea foarte complicată de galerii.

Speologii au descoperit aici o galerie de intrare de 25 de metri, iar apoi, după sute de metri, o strâmtoare în Galeria Coralitelor. Inițial au fost descoperite: Sala Dante, Marile Meandre și Sala Mamut. Ulterior, s-a descoperit un sistem de galerii polietajat care continuă Marele Râu, care, după 860 de metri, se sfârșește într-o cascadă înaltă de 20 de metri, aflată în Sala Finală.

Fauna este reprezentată de exemplare precum Myotis myotis (liliacul comun) și Limonia nubeculoasa. Deoarece are un traseu dificil, Pestera Hodobana poate fi parcursă doar de cei foarte bine antrenați și cu echipament adecvat.

În urma mai multor expediții de explorare, peștera a devenit a treia cea mai mare cavitate din țară ca dezvoltare, deținând un adevărat record mondial în ritmul de explorare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *