Cunoscută și sub numele de Peștera cu Apa din Remeti sau Peștera de sub Peretele Cornului, Peștera de la Fata Apei este situată pe malul stâng al Văii Iadului, la 13 km amonte de comuna Bulz, în Dealul Cornilor. Denumirea provine de la deschiderea golului subteran la baza falezei unui abrupt calcaros numit de localnici Peretele Cornului sau al Cornilor.

Peștera are o lungime totală de 250 m și se compune dintr-o galerie îngustă, ușor meandrată, care urmează în cea mai mare parte o diaclază directoare. Din acest motiv, mai ales în prima jumătate a cavității, bolta se ridică frecvent la 20-30 m înălțime și este întreruptă de numeroase hornuri. Tot aici, suspendate la vreo 5 m în peretele drept, câteva mici coridoare schițează un nivel superior, fosil.

Cea de-a doua jumătate a galeriei este străbătută de un pârâu subteran, care apare dintr-un sifon impenetrabil și primește pe dreapta un scurt afluent. Are dimensiuni modeste (350 m) și un potențial de atractivitate redus la scurgerile parietale ce caracterizează prima parte a peșterii și la sectorul activ unde domină formele de eroziune și coroziune (niveluri de eroziune, polite).

Atractivitatea peșterii este sporită în sezonul rece de frumoasele stalactite și stalagmite de gheață ce se formează iarna în zona intrării. Atuul principal al Peșterii de la Fata Apei este poziția favorabilă pe drumul ce leagă comuna Bulz de Stâna de Vale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *