Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și-a propus să cerceteze și să prezinte comunitatea și memoria culturală regională din Ținutul Secuiesc. Muzeul dispune de mai multe secții interne, găzduite în Str. Kos Karoly nr. 10, din municipiul Sfântu Gheorghe, într-o clădire special construită în anul 1912 după planurile arhitectului Kos Karoly, precum și de câteva unități externe cu sediile în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Cernat, Baraolt și Zabala.

Sectii interne:

  • Biblioteca: Cu colecții de cărți vechi, arhive ale presei de epocă și alte colecții speciale. Obiectul cel mai valoros din patrimoniul bibliotecii este Codicele Apor, care conține psalmi din prima traducere maghiară a Bibliei, realizată în secolul al XV-lea.
  • Sectia de Științele Naturii: Deține peste 60.000 de obiecte. Muzeul adăpostește o colecție paleontologică de mamifere pliocene și cuaternare din Europa Centrală și de Est, o colecție de ciuperci din România, precum și colecția de fluturi “Dioszeghy” cu peste 23.000 de exemplare.
  • Sectia de Arheologie-Istorie: Are în păstrare peste 50.000 de obiecte, inclusiv marturii privind rolul militar al secuimii în evul mediu, relicve din Revoluția de la 1848, mobilă și sticlă de valoare.
  • Sectia de Etnografie: Deține peste 15.000 de obiecte, incluzând broderii domnești din secolul XVII–XVIII, o colecție de cărămizi și ceramică, mobilă veche sculptată sau pictată, o colecție de jucării populare tradiționale. În exteriorul clădirii, în aer liber, sunt prezentați porți secuiești, stâlpi funerari sculptați și o casă veche din 1767, adusă din zona Ciuc, mobilată parțial cu piese originale.

Istoric Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe: A fost înființat în anul 1875.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *