Unic în România, Muzeul Ceasului din Ploiești și-a deschis porțile în anul 1963 și cuprinde o bogată colecție de ceasuri create de meșteșugari vestiți din Europa, majoritatea fiind adevărate opere de artă. În prezent, muzeul adăpostește o colecție de peste 1000 de piese, printre care se numără: cadrane solare, pendule construite din lemn, ceasuri puse în mișcare printr-o cadere de apă, primul ceas de buzunar, orologii de turn, ceasuri de mână construite de Courvoisier, piese realizate de meșteri londonezi, ceasornicari francezi, austrieci sau elvețieni.
Colectia mai cuprinde ceasuri cu mecanisme muzicale, care cântă “Marseilleza”, “Deșteaptă-te, române!” sau valsurile lui Strauss. Sunt expuse și ceasuri care au aparținut unor personalități (Constantin Brâncoveanu, Al. I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu etc.), ceasuri distractive (al morarului, fierarului, frizerului, motanului etc.), ceasuri cu diverse indicații în afara orelor etc.
Ceasurile bijuterie sunt cele care atrag atenția vizitatorilor Muzeului Ceasului prin eleganța și maestria execuției. Sunt ceasuri din aur sau argint, cu pietre prețioase și gravuri, cu emailuri de diferite culori și motive florale sau geometrice. O ultimă surpriză pentru vizitatorii Muzeului Ceasului o rezervă cutiile muzicale, care funcționează cu ajutorul mecanismului de ceasornic.