Mănăstirea Chiajna este o veche mănăstire ortodoxă situată în partea nord-vestică a localității București. Din ansamblul monahal al Mănăstirii Chiajna, se mai păstrează doar o parte din biserica mare, ale cărei ziduri laterale se străduiesc să reziste la intemperiile vremii, zgomotul trenurilor și vicisitudinile provocate de oameni.
Începând cu anul 2004, ruinele Mănăstirii Chiajna figurează pe lista monumentelor istorice din municipiul București.
Istoricul Mănăstirii Chiajna din București:
Construcția Mănăstirii Chiajna a început în timpul domniei lui Alexandru Vodă Ipsilanti (1774-1782) și a fost finalizată în timpul domnului fanariot Nicolae Mavrogheni. Edificiul este realizat în stil neoclasic, cu dimensiuni mari pentru acea perioadă: 43 m lungime, 17 m înălțime și ziduri groase de 1-2 m.
Urma să fie unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult românești ale vremii, însă lucrurile nu s-au desfășurat așa. Legenda spune că biserica ar fi blestemată, nefiind niciodată slujită de preoți, întrucât a fost bombardată de către turci chiar înainte de sfintire.
În aprilie 2011, ruinele mănăstirii au fost revendicate de Biserica Ortodoxă, iar intenția este de a restaura acest important edificiu religios.