Situat în comuna Gilău, județul Cluj, la o altitudine de 422 de metri, Lacul Gilău este un lac de acumulare care s-a format în urma construirii barajului în anul 1972. Aflat la intersecția Munților Gilăului cu dealurile periferice, pe râul Someșul Mic, în aval de confluența râurilor Someșul Cald și Someșul Rece, lacul dispune de un volum de 3,73 milioane de metri cubi de apă, o suprafață de aproximativ 70 de hectare și o adâncime mică.
Studiile efectuate în timpul golirii lacului până la o anumită cotă au demonstrat dispariția completă a formelor vechi de relief la nivelul fundului lacustru, transformându-l într-o veritabilă câmpie aluvionară. Aceste schimbări au dus la formarea unei microdelte la coada lacului, invadată de vegetație, formată în principal din papură și pipirig. Vegetația acvatică se dezvoltă în anumite perioade, creând o adevărată câmpie verde.
Se permite pescuitul cu un permis corespunzător, iar în Gilău există o pastrăvărie de unde iubitorii de pește pot cumpăra mereu pește proaspăt.
Obiective turistice:
Lacul Gilău este considerat unul dintre cele mai importante puncte de atracție din Munții Apuseni.