Mănăstirea Ortodoxă Săraca este situată în localitatea Semlacu Mic, din județul Timiș. Momentul exact al construirii bisericii nu este cunoscut, însă prima atestare documentară datează din 1270.

Mănăstirea a funcționat până în 1778, când, din ordinul împăratului Iosif al II-lea, a fost închisă, monahii fiind obligați să plece, iar obiectele din interiorul mănăstirii (cărți, icoane, obiecte de cult etc.) au fost transferate la Mănăstirea Mesici de lângă Varset.

Biserica Mănăstirii Săraca a fost reconstruită din piatră și cărămidă în anul 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim de la Tismana, și apoi renovată în 1730 de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac. Aici se găsește o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni. Tot aici se mai găsesc și moaștele sfinților Nicolae, Tecla și Filofteia.

Hramul Sfintei Mănăstiri Săraca este “Schimbarea la Față” (6 august), praznic pentru care mulți credincioși din întregul Banat se îndreaptă spre mănăstire.

Bine de știut:
Mănăstirea este înscrisă în lista monumentelor istorice și are codul LMI: TM-II-m-A-06294.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *