Gradina Botanica din Jibou, cunoscută și sub numele de Gradina Botanica „Vasile Fati”, se află în județul Sălaj.

Cu o suprafață de 24 de hectare, grădina botanică își găsește locul în parcul de agrement al castelului medieval, care a fost odinioară reședința familiei Wesselényi. Structurată pe sectoare, această oază verde adăpostește colecții impresionante de plante, totalizând peste 5000 de specii provenite din toate colțurile lumii. Fiecare sector are un specific distinct, incluzând plante ornamentale, fitogeografice, ecologice și genetice, într-un mod sistematic, dendrologic, în sere, cu plante economice, medicinale și un sector gospodăresc.

Printre facilitățile grădinii se numără un pavilion înalt destinat colecției de palmieri, un acvariu pentru plante tropicale, un sector dedicat plantelor utile, un amplu sector de plante ornamentale, un ierbar și piese muzeale.

Un aspect notabil al Grădinii Botanice din Jibou este publicarea anuală a unui catalog de semințe și mostre de plante. Acest catalog facilitează un schimb activ între grădina botanică și peste 450 de astfel de instituții din întreaga lume.

Istoria Grădinii Botanice din Jibou își are rădăcinile în anul 1968, când a fost înființată la inițiativa profesorului Vasile Fati. De atunci, grădina a evoluat și s-a dezvoltat, devenind un important centru de cercetare și conservare a diversității botanice.

Mai multe informații despre Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou:

 1. Facilități și Atracții:
 • Pavilionul Palmierilor: Acest pavilion adăpostește o colecție impresionantă de palmieri, creând o atmosferă exotică.
 • Acvariul cu Plante Tropicale: Vizitatorii pot explora o varietate de plante tropicale, adaptate la condițiile specifice ale climatului tropical.
 • Sectorul de Plante Utile: O zonă dedicată plantelor cu utilizări practice, cum ar fi cele medicinale sau cele cu valoare economică.
 • Sectoare Tematice: Grădina este structurată în mai multe sectoare tematice, precum cele ornamentale, ecologice și dendrologice, oferind o experiență variată.
 1. Catalog de Semințe și Schimburi Internaționale:
 • Grădina Botanică din Jibou desfășoară un schimb activ de semințe și mostre de plante cu peste 450 de alte grădini botanice și instituții similare din întreaga lume. Acest schimb contribuie la diversificarea și conservarea plantelor în diferite regiuni.
 1. Evenimente și Activități Culturale:
 • Pe lângă activitățile zilnice de vizitare, grădina organizează diverse evenimente culturale, expoziții și activități educative. Acestea pot include ateliere de grădinărit, prelegeri despre conservarea biodiversității și alte manifestări artistice.
 1. Educație și Cercetare:
 • Grădina are un rol activ în educație și cercetare, oferind programe de vizitare școlară și colaborând cu instituții de învățământ pentru proiecte de cercetare în domeniul botanicii.
 1. Adresa și Accesibilitate:
 • Grădina Botanică „Vasile Fati” se află în județul Sălaj, iar accesul se poate face cu ușurință din diferitele zone din apropiere.

Aceste informații adiționale oferă o imagine mai cuprinzătoare a diversității și importanței Grădinii Botanice din Jibou, evidențiind eforturile constante pentru conservarea, educarea și cercetarea în domeniul botanic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *