Tara Hategului, un ținut istoric și etnografic situat în colțul de sud-vest al Transilvaniei, în județul Hunedoara, cuprinde Depresiunea cu același nume și așezările situate pe cursul superior al râului Strei, până la vărsarea acestuia în Mureș. Centrul social și economic al regiunii este orașul Hateg.

Această zonă este una dintre cele mai bogate microregiuni din România din punct de vedere istoric, datorită prezenței unor monumente de arhitectură și arheologie deosebit de importante. În centrul orașului Hateg funcționează un mic muzeu al portului și tradițiilor hategane, în incinta Casei de Cultură. Parade ale portului popular local au loc cu ocazia „Zilelor Hategului,” organizate în lunile iulie sau august.

Elemente etnografice semnificative includ muzica tradițională „Hategana” și bucătăria specifică, cu menționarea specială a virșlilor (cârnați picanți din carne de oaie/capră).

Tara Hategului se remarcă și prin diversitatea sa naturală și densitatea vestigiilor istorice. Accesul în Tara Hategului se face prin trei „porți”: dinspre orașul Simeria, pe valea Streiului; dinspre Banat, pe valea Bistrei; și dinspre municipiul Petrosani, prin Pasul Merișor-Bănița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *