Cetatea Orăștiei se află în municipiul Orăștie, județul Hunedoara. Construită în jurul anului 1300, cetatea a fost atestată documentar în anul 1544 de către Sebastian Munster și în jurul anului 1560 de către Giovanandrea Gromo. Ruinele acestei cetăți, cu zidurile sale de apărare, reprezintă un sistem specific de fortificații medievale.
Fortificația avea o formă rectangulară, cu latura de est ușor semicirculară, inclusiv un zid de piatră întărit în interior cu arcade, un șanț de apă, turnuri și bastioane plasate în afara incintei. Grosimea zidurilor varia între 1,55 și 1,70 metri. Bastioanele îndeplineau diverse funcții, cum ar fi păstrarea prafului de pușcă, a alimentelor, și chiar torturarea dușmanilor și a răufăcătorilor; un bastion avea chiar și un cuptor pentru copt pâinea.
De-a lungul timpului, zidurile au fost reparate în diverse puncte, utilizând piatră și cărămidă. În interiorul cetății se găsește un ansamblu format din biserica reformată, construită în secolul al XIV-lea, și biserica evanghelică, construită în secolul al XIX-lea.
Bine de știut:
Ultima restaurare a avut loc în 1735, când cetatea și-a pierdut rolul militar.