Cetatea Călnic, situată în satul cu același nume, pe drumul dintre Sibiu și Sebeș, la aproximativ 40 km de Sibiu, reprezintă o bijuterie istorică. Această cetate a fost concepută cu un masiv turn rezidențial de plan rectangular, protejat de o incintă ovală, fortificată cu un turn de apărare spre sud și un turn al porții în partea nordică. Sistemul defensiv era completat de un șanț cu apă care înconjura cetatea. Donjonul păstrează încă bolta semicilindrică de la nivelul pivniței, iar în sala principală de la etaj se pot observa urmele vechiului șemineu.
În curtea interioară, au fost construite de-a lungul zidurilor camări pentru provizii, pregătite pentru vremuri de restricții. Ridicarea celei de-a doua incinte în secolul al XVI-lea a necesitat supraetajarea donjonului cu două niveluri, atingând astfel o înălțime de peste 20 de metri, asigurând eficiența armelor de foc dincolo de zidul exterior.
Bine de știut:
Cetatea Călnic este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoașterea sa ca monument istoric de importanță deosebită contribuind la protejarea și conservarea acestei remarcabile construcții medievale.