Castelul de Apă este situat în municipiul Drobeta-Turnu Severin și reprezintă una dintre clădirile emblematice ale acestuia. Construcția castelului a fost finalizată în 1913, conform proiectului aprobat de Consiliul Comunal la 10 iunie 1910, iar inaugurarea a avut loc în 1914, odată cu punerea în funcțiune a întregului sistem de alimentare cu apă a orașului, având sursa direct din Dunăre.

Pe măsură ce orașul s-a dezvoltat, bazinele de decantare din Castel au devenit insuficiente, iar utilitatea clădirii a scăzut. În 1980, construcția a fost destinată atelierelor și birourilor firmei care furnizează apă potabilă în Drobeta-Turnu Severin.

Până în prezent, structura nu a beneficiat de reparații sau modernizări, însă conform primarului orașului, clădirea va fi renovată cu fonduri europene în valoare de peste 840.000 de euro și va fi inclusă în circuitele turistice europene. Suprafața totală ce va fi transformată depășește 500 de metri pătrați, iar proiectantul a realizat deja machetele virtuale ale structurii. Castelul de Apă are patru etaje, care vor fi folosite pentru expoziții de sculptură și fotografie, un muzeu dedicat istoriei alimentării cu apă a Severinului, o cafenea literară, vernisaje și expoziții de pictură sau o terasă belvedere. Accesul la etajele superioare se va face cu ajutorul unui ascensor cu pereți din sticlă pentru ca vizitatorii să poată admira priveliștea minunată.

Bine de știut:
Proiectul turnului a fost realizat de inginerul, pedagogul și academicianul Elie Rad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *