Castelul Buia este unul dintre cele mai semnificative monumente istorice din Sibiu, fiind amplasat pitoresc pe malul unui afluent al râului Calvașer. Ultimii utilizatori ai castelului au fost membrii familiei Urmosi-Maurer Bela până în anul 1910, după care domeniul a revenit Statului Român. De-a lungul timpului, printre proprietarii și utilizatorii Castelului Buia s-au numărat familii precum Tamas și Zsigmund Bolyai în 1509, și Mihai Viteazu în perioada 1596-1598.
Uciderea lui Mihai Viteazu a determinat retragerea dreptului de proprietate asupra domeniului voievodal de la Buia. Castelul, însoțit de biserica veche, are o dublă semnificație: pe lângă valoarea sa arhitectonică, adăpostește amintirea celui care a realizat prima unire a tuturor românilor. Castelul Buia a găzduit diverse funcții de-a lungul timpului, inclusiv un dispensar, o maternitate și depozitele CAP-ului.
Bine de știut:
Pe Lista Monumentelor Istorice, publicată în anul 2010, monumentul este denumit “Castelul familiei Bolyai” și este identificat cu codul SB-II-m-A-12342.