Casa Baniei, unul dintre cele mai vechi lăcașuri din județul Dolj, reprezintă astăzi un loc de pelerinaj pentru iubitorii de artă medievală. Clădirea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XV-lea de boierii Craiovești și reconsolidată în anul 1699 de către Constantin Brâncoveanu. Pivnița, realizată de Craiovești, poate fi admirată și astăzi, în timp ce restul construcției datează dintr-o perioadă mai recentă.

De-a lungul timpului, Casa Baniei a trecut prin numeroase incendii și schimbări de stăpânire. Sub ocupația austriacă a ținuturilor românești, a devenit sediul administrației austriece. În anul 1750, a intrat în proprietatea Episcopiei Râmnicului, iar după 1850 a devenit sediul Tribunalului, al Liceului Frații Buzești și a găzduit chiar Arhivele Statului în teritoriu.

Din 1966, Casa Baniei adăpostește o colecție valoroasă de opere de artă brâncovenească, găzduind Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei.

Casa Baniei oferă turiștilor informații specializate pentru cultivarea tradițiilor locale și găzduiește publicații culturale importante precum anuarul Oltenia, Studii și comunicări, Etnografie. În interiorul muzeului, se găsesc opere de artă tradițională brâncovenească, inclusiv ceramică, țesături, icoane și instrumente muzicale. În apropiere, magazinul “La carul cu oale” pune la vânzare numeroase obiecte de artă cu semnificație culturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *