Bastionul Maria Theresia este situat în Timișoara și se încadrează în categoria fortificațiilor cu trei inele, care au apărut în acea perioadă. Alături de acest bastion, au fost ridicate și bastioanele Carol, Francisc, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu, Elisabeth, precum și porțile Viena, Petrovaradin și Transilvania.

Rămășițele fortificațiilor cetății Timișoara se întind pe 20 de hectare. Bastionul Maria Theresia reprezintă cea mai mare parte a zidului de apărare a vechii Cetăți a Timișoarei care a supraviețuit până în prezent. Mai există un fragment din zidurile fostei Cetăți în Parcul Botanic și încă un fragment pe Calea Al. Ioan Cuza.

Bine de știut:
Astăzi, bastionul este folosit ca pasaj, dar găzduiește și spații comerciale, restaurante, baruri, o discotecă și o librărie, precum și două expoziții permanente ale Muzeului Banatului, cea de Tehnologia Informației și Comunicațiilor și “Vioara – o pasiune de o viață”, precum și Secția de Etnografie a Muzeului Satului.

Istoric Bastionul Maria Theresia din Timișoara:
Bastionul a fost construit între anii 1730 și 1735 și reprezintă cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea Cetate a Timișoarei. Numele actual i l-a primit în jurul anilor 1744-1745, când i-a fost atribuit în cinstea reginei Maria Theresia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *