Supranumită și “Perla Bucovinei”, stațiunea Vatra Dornei este situată la o altitudine de 802 m în Depresiunea Dornelor, la confluența Bistriței Aurii cu Dorna, la 112 km distanță de Suceava și 89 km de Bistrița Năsăud.
Zona are un climat temperat continental de nuanță alpină, cu o temperatură medie anuală de 4,6 grade Celsius. Regiunea Dornelor este ferită de vânturi fiind străjuită de munții Carpați (Giumalau, Bistrița, Călimani, Rodna, Obcina Mestecăniș), care ocrotesc zona. Precipitațiile bogate și relieful sub forma de terase au favorizat dezvoltarea unei întinse panze freatice, care iese la lumină sub forma de izvoare cu apă minerală. Se poate spune că aici ne aflăm într-o adevărată împărăție a apelor minerale, exploatate și industrial la Poiana Negri, Sărul Dornei și Floreni. Apele minerale (carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone), nămolul de turbă și bioclimatul montan cu caracter tonic sunt principalii factori de cură ai stațiunii.
În stațiunea balneară Vatra Dornei se tratează afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale abarticulare, afecțiuni neurologice periferice și afecțiuni asociate. Vatra Dornei este una dintre cele mai căutate stațiuni românești datorită climei, peisajului și pârtiilor de schi.
Atunci când vă doriți să evadați din cotidian, din atmosfera destul de încărcată din marile orașe veți putea încerca traseele destul de inedite ale stațiunii Vatra Dornei. Înconjurată de munții Călimani, Giumalau, Rarau, Bistriței și Suhard, stațiunea vă oferă posibilitatea să vă puneți în valoare imaginația și să vă dezlănțuiți în drumețiile montane mai îndrăznețe. De aceea, nu putem omite că atunci când menționăm Vatra Dornei putem adăuga pe lângă frumusețile cu care suntem deja obișnuiți și trasee turistice pentru sporturi montane care îți pun în acțiune adrenalina.
Cu toate acestea, complexitatea traseelor destinate acestor tipuri de sporturi montane diferă în funcție de capacitatea fiecărui turist de a se adapta exigentelor sale. Nu putem omite faptul că un turist mai începător își va alege, desigur, un traseu pentru începători, iar unul mai avansat în astfel de aventuri și explorări montane se va orienta probabil către trasee destul de dificil de urmat. Așa cum aminteam, stațiunea are ceva rezervat pentru fiecare tip de turist venit să-i admire frumusețile și să se aventureze pe crestele sale înalte.
Bine de știut:
- CLIMB HOBBY – la Stanca Alpina Dorna 1
- ESCALADĂ ȘI TEHNICI ALPINE la Stanca Rusca și Pietrele Doamnei – Masivul Rarau
- GHID SCHI TOUR în masivele Giumalau, Călimani, Suhard și Bistriței
- RIVER RAFTING (3 – 15 persoane): râul Bistrița
- VIA FERRATA + TIROLIANĂ pe râul Dorna
- TURISM ECVESTRU
- TEAM BUILDING