Stațiunea Costinești reprezintă una dintre cele mai importante destinații turistice de pe litoralul românesc.
Inițial consacrată drept stațiunea tinerilor și studenților, Costinești și-a câștigat popularitatea în rândul tuturor generațiilor, devenind locul de petrecere preferat pentru mulți, care vin să se bucure de atmosfera plină de amintiri.
Amplasată pe malul Mării Negre, stațiunea Costinești nu este foarte populată în timpul iernii, având în jur de o mie de locuitori. De-a lungul anilor, în stațiune au fost construite numeroase hoteluri, vile și pensiuni elegante, care oferă ospitalitatea specifică dobrogeană turiștilor români și străini.
În inima stațiunii, se găsește un lac care îi poartă numele, întins pe o suprafață de 7 hectare, dar nu foarte adânc. Datorită nivelului ridicat de sare, namolul din acest lac este folosit pentru tratarea afecțiunilor reumatismale. Lacul Costinești este unic în România, fiind singurul lac fără alimentare subterană.
Din punct de vedere istoric, stațiunea Costinești are originile într-o colonie grecească numită Parthenopolis. În timp, a purtat diferite denumiri precum Stratoni, Mangeapunar, Biffelbrunnen. Numele actual i-a fost dat în secolul al XIX-lea, de la omul politic Emil Costinescu, care a locuit în această zonă. În perioada comunistă, stațiunea Costinești a fost cunoscută sub numele de Dezrobirea.
Bine de știut:
- Odată ajunși în stațiunea Costinești, turiștii pot admira epava Evangelia, obeliscul și microformele săpate în calcar.