Satele cehești din județul Caraș-Severin reprezintă o regiune în care colonizarea pare să nu își fi pus amprenta în aceste teritorii.
Aceste sate cehești, în număr de cinci, sunt situate în zona Clisurii Dunării: Gerník (512 persoane), Svatá Helena (507 persoane), Bigr (229 persoane), Rovensko (150 persoane) și Šumice (143 persoane). Frumusețea și tradițiile acestor sate cehești din județul Caraș-Severin se păstrează încă și astăzi, deoarece numărul mic al locuitorilor, dar și așezarea izolată din punct de vedere geografic, nu le permit locuitorilor din alte ținuturi să le invadeze teritoriul, cultura și valorile.
Cehii din Banat se numără printre ultimele populații colonizate în Banat în perioada Imperiului Habsburgic, ajungând aici în anii 1823, 1827 și 1862 datorită nevoilor de conservare a teritoriului, pazirii granițelor, dar și pentru a popula teritoriile cucerite.
Satele cehești din Banat sunt înconjurate de sate de origine sârbă. Limba cehă, dar și modul de conservare a obiceiurilor, reprezintă principalele puncte de atracție ale locuitorilor din zonă. De asemenea, arhitectura locuințelor are o valoare inestimabilă din punct de vedere cultural.
Bine de știut:
Principala ocupație a locuitorilor din satele cehești din Banat este agricultura, iar modul în care aceștia își muncesc pământurile reprezintă o tradiție cu adevărat valoroasă.