Pestera Meziad este o peșteră mare, fiind una dintre primele peșteri amenajate și, pentru multă vreme, una dintre cele mai lungi peșteri din România. Situată în județul Bihor, pe Valea Meziadului, în regiunea sud-estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni, Pestera Meziad are o lungime de 4.750 de metri.
Peștera se află la o altitudine de 297 de metri, iar gura de intrare are o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri. Pestera are două niveluri de carstificare:
- Nivelul inferior, care însumează 1.542 de metri și se caracterizează prin spații neobișnuit de ample, având frecvent între 20-30 de metri lățime și 15-20 de metri înălțime. După circa 400 de metri, galeriile se îngustează brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin două galerii greu accesibile, care, din această cauză, nu sunt incluse în sectorul turistic al pesterii.
- Nivelul superior, în lungime totală de 3.208 de metri, prezintă trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria descendenta, Galena de joncțiune și Gatul dracului. Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol deosebit de impresionant, înălțimea totală a cavernamentului ajungând aici la 35 de metri.
Pestera oferă condiții prielnice pentru hibernarea liliecilor, în special cei din specia Miniopterus schreibersii, care formează o colonie destul de mare în Sala Liliecilor.
Istoric Peștera Meziad din Valea Meziadului: Declarată monument al naturii, peștera a fost cercetată intens. În 1921, a fost vizitată de o echipă de geologi avându-l în frunte pe renumitul speolog român Emil Racoviță.