Peștera Buhui se găsește în bazinul cu același nume, situat în partea centrală a Munților Aninei. Potrivit măsurătorilor, Peștera Buhui ocupă locul al doilea ca dimensiune în Munții Banatului, după Peștera Comarnic.

Pentru a o vizita, este suficient să ajungi în Anina. De aici, poți porni spre munte lângă cimitirul de la marginea orașului, urmând traseul către cabana Maial, iar de acolo vei continua către Lacul Buhui.

Peștera Buhui se întinde pe o lungime de 3.217 metri, iar în interiorul ei curg apele pârâului Buhui. Frumusețea acestei peșteri nu poate să nu fascineze vizitatorii, oferind o varietate de cotituri și săli destul de largi în care se pot observa cele mai frumoase fenomene carstice. În interior, remarcăm Cascada Albă, situată pe peretele stâng al Peșterii Buhui.

Peștera se clasează printre cele mai admirate din regiunea Banatului datorită sălilor mari încărcate cu concrețiuni și galeriilor sale remarcabile. Cercetătorii recomandă intrarea dinspre Certej. Cu toate acestea, explorarea galeriilor peșterii trebuie făcută cu grijă și prudență, doar de către turiști antrenați și în prezența unui speolog.

Informații utile:

  • Peștera Buhui este subiectul cercetărilor științifice, având în vedere problemele de hidrologie carstică și biospeologie. De aceea, în anul 1969, a fost declarată rezervație speologică.
  • Pentru a o vizita, este necesară o cască de protecție, mijloace de iluminat și chiar o barcă pneumatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *