Palatul Regal se găsește în București, înconjurat de alte clădiri istorice precum Biserica Kretzulescu și Hotelul Athénée Palace-Hilton. Palatul este cunoscut în principal sub denumirea de Muzeul Național de Artă al României. Construcția a fost realizată între anii 1927 și 1937, după planurile arhitectului român D. Niculescu.

Palatul Regal a suferit grave deteriorări în timpul evenimentelor din decembrie 1989, când mai multe exponate au fost distruse în urma incendiilor. Fațada a fost afectată de gloanțe, iar geamurile au fost sparte, deoarece se credea că teroriști se ascund în Palat.

Lucrările de restaurare au început la sfârșitul anilor ’90, iar din 2000 galeriile au fost redeschise treptat. Astăzi, Palatul Regal găzduiește un muzeu excepțional, însă clădirea nu poate fi vizitată în totalitate.

Bine de știut:
Palatul Regal adăpostește lucrările unor pictori celebri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady și a unor sculptori ca Dimitrie Paciurea, Constantin Medrea, Ion Jalea și faimosul Constantin Brâncuși. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 4.000 de gravuri și desene ale unor artiști români și străini celebri.

Istoricul Palatului Regal din București:
Palatul are o istorie fascinantă, pornind de la un nucleu, urmând modificări serioase, apoi suferind distrugeri, pentru ca mai apoi să renască din propria cenușă. Printre cei care au contribuit la construirea și restaurarea lui se numără Principele Carol de Hohenzollern, Regina Maria (soția Regelui Ferdinand), iar marele impuls a survenit în vremea Regelui Carol al II-lea, când noul Palat a fost construit în stilul specific interbelic, cu o fațadă susținută de coloane și mult simplificată, oferind și spații pentru expunerea colecției de tablouri ale Coroanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *