Fondat în anul 1934, Muzeul Județean Teohari Antonescu funcționează începând din 1977 în clădirea fostei Prefecturi Vlașca, care, la rândul ei, este monument istoric.

Muzeul din Giurgiu cuprinde cinci secții distincte: arheologie, etnografie, istorie, istorie memorială și restaurare-conservare.

Sectia de arheologie aduce în lumină aproape toate epocile: materiale litice din paleolitic, ceramică și idoli din neolitic, obiecte din epoca bronzului și a fierului, unelte, ceramică, podoabe, monede (inclusiv 13 tezaure monetare, o colecție formată din 2.500 de piese din aur, argint și metal comun), arme și documente din evul mediu și epoca modernă.

Patrimoniul sectiei de etnografie provine din satele străvechi ale zonei Vlașca, pe deasupra cărora s-a suprapus actualul județ Giurgiu și cuprinde 1.700 de piese.

Sectia de istorie memorială, un deziderat mai vechi al muzeului, a luat contur în ultimul deceniu prin constituirea unui patrimoniu de profil și prin amenajarea unor sectoare muzeale autonome.

Expoziția secției de istorie, reorganizată în 1977 cu ocazia Centenarului Independenței, prezintă momente importante ale războiului din anii 1877-1878.

În cadrul muzeului sunt expuse mărturii legate de înființarea orașului Giurgiu, perioada luptelor purtate de Mihai Viteazul cu Imperiul Otoman, monumente istorice (mănăstiri, biserici, edificii laice), contribuția localnicilor la evenimentele din 1848, la Războiul de Independență din 1877-1878, precum și la Primul Război Mondial (1916-1918).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *