Farmecul Mănăstirii Voroneț este admirat în fiecare an, mai ales în preajma sărbătorilor pascale, de mii de turiști. Mănăstirea Voroneț se află în satul Voroneț, astăzi cartier al localității Gura Humorului, la 36 de kilometri de Suceava.
Voroneț reprezintă cea mai valoroasă mănăstire din România, fiind ctitoria lui Ștefan cel Mare. Construită în anul 1488, mănăstirea este astăzi un monument monahal destul de vechi și cunoscut atât în țară, cât și peste hotare. Cu o arhitectură de inspirație bizantină, mănăstirea uimește mai ales prin pictura sa. Albastrul de Voroneț este considerat de mulți o nuanță unică în lume.
În interiorul acesteia, putem remarca icoane care reliefează aspectul iconografic acceptat de Ștefan cel Mare, precum Patimile lui Hristos, Coborârea de pe Cruce, Sfântul Teodor sau aspecte de pe Muntele Măslinilor, toate putând fi admirate și astăzi încă de la intrare. La exterior, mănăstirea Voroneț a fost pictată de către Grigore Roșca, care a dorit să pună în evidență câteva aspecte ale Judecății de Apoi. Datorită complexității sale și strălucirii fără margini a albastrului de Voroneț, mănăstirea poate fi asemănată cu anumite elemente ale Capelei Sixtine din Roma. Instrumentele tradiționale și cele care reflectă îndeletnicirile localnicilor nu puteau lipsi din arta pictografică a mănăstirii Voroneț.
Datorită interesului arătat de turiști de-a lungul anilor, locuitorii și-au deschis porțile unor pensiuni destul de mari, care le pun la dispoziție tot confortul.
Bine de știut: Mănăstirea Voroneț îmbracă hramul Sfântului Gheorghe, sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie.